Håll dig uppdaterad om senaste nytt och låt dig inspireras av säsongens trender inom mode, sport, heminredning och mat.

Odla din egen oas

Hem & Fritid – Publicerad maj 2024

Att plocka in färska grönsaker från balkongen och laga mat med är en riktigt härlig vardagslyx. Det är både gott och nyttigt, men framförallt är det kanske att se hela resan från litet frö till färdig frukt som är den riktiga magin. Odling har visat sig ha flera positiva effekter på kropp och själv, såsom minskad stress, lindrad ångest och att helt enkelt få en liten stunds lugn och ro. Att ta hand om plantorna blir en slags terapi, och på köpet får man en mysig oas att sitta och mysa i. Anledningarna till att ha en liten balkongodling är många! Dock så vet vi att det inte alltid går som man önskar när det kommer till frågan att hålla växter vid liv. Därför frågade vi experterna på Farmoristens Blommor om lite tips. Här är deras råd! 

 

5 odlingstips från Farmoristens Blommor som ger din balkongodling en flygande start: 

  1. Välj buskvarianter och minisorter om balkongen har begränsat med utrymme. En liten balkong betyder inte att det inte går att odla, bara att man behöver anpassa metoderna lite grann! 
  2. Tomater och andra stora växter kräver ganska djupa krukor, cirka 40 cm breda och som rymmer 10 liter jord per planta. Vattna regelbundet och se till att ha god dränering så att plantan inte blir översvämmad.
  3. Morötter och rädisor är båda smidiga för balkongodling! Välj morotssort som är lämpade för krukodling, som små runda eller cylinderformade morötter. Så fröna med 5 cm mellanrum och ställ krukan i halvskugga.
  4. Ge plantorna kompletterande näring regelbundet efter fyra veckor om du använt vanlig blom- eller plantjord.  
  5. Använd dräneringshål i krukorna för att undvika övervattning och kontrollera jordens fuktighet ofta och anpassa vattningen därefter. Tänk på att ställa fat under krukorna så att det inte blir märken på underlaget.

 

 

Med rätt förberedelser och lite omsorg kan du skapa din egen gröna oas med enkla medel och få smakrika grönsaker till köket. Så sätt igång och upplev glädjen i att odla dina egna grödor – det är enklare än du tror, och belöningen är ovärderlig!