Håll dig uppdaterad om senaste nytt och låt dig inspireras av säsongens trender inom mode, sport, heminredning och mat.

Miljösmart hemma

Hem & Fritid – Publicerad oktober 2022

I höst vill vi ha fokus på miljön och vårt välbefinnande. Har du koll på vad som döljer sig i dina rengöringsprodukter och om redskapen i städskåpet, köket och badrummet är producerade på ett klimatsmart sätt? Huset hjälper dig att hitta rätt.

I köket

Byt ut dina plastredskap i köket till trä! Hemtex miljömärkta skärbräda i Acacia trä är både schysst mot miljön och ursnygg att använda till servering. Vem vill inte ha Lagerhaus trendiga diskställ och diskborste i bambu, som både blir en fin inredningsdetalj och gör diskandet roligare och mer hållbart? Oljar du sedan in dina träprodukter så kan du ha de hur länge som helst. När du ändå är hos Lagerhaus så spana in deras disktrasor i tyg, med dessa i köket slipper du att ständigt köpa nya. Tar du med dig matlåda till jobbet? I så fall kanske du har en gammal i plast? Genom att byta ut den till Hemtex matlåda i glas nästa gång du behöver en ny så bidrar du till mindre miljöpåverkan. Ett extra plus är att den är multifunktionell. Du kan nämligen också använda den som ungsform och även frysa ner mat och ha den i frysen. Smart, eller hur?

I badrummet

Vem vill inte komma in i sitt badrum och uppleva en känsla av harmoni och välbefinnande? Ett sätt att nå detta är att satsa på produkter som är miljövänliga och gjorda av naturmaterial. Søstrene Grene har en omtanke om miljön och minskar förbrukningen av plast i sina produktförpackningar. Deras lyxiga veganska tvålar är förpackade i miljövänligt papper. De är dermatologiskt testade och Svanenmärkta, vilket betyder att produkten lever upp till strikta miljökrav under produktens hela livscykel. Ett vackert blickfång blir det när tvålen ligger på tvålfatet helt gjort i stengods från Clas Ohlson. I samma serie kan du även skaffa dig en mugg som funkar perfekt att ha tandborsten, tandkrämen eller sminkborstar i. På önskelistan finns också en härlig duschborste med lång skaft i bambu från Clas Ohlson. Det är ett mer miljövänligt alternativ än en badborste i plast. Dessutom får du en snygg inredningsdetalj på köpet. Det kanske också är dags för en ny tvättkorg att förvara din smutstvätt i, som annars lätt hamnar på golvet. Då har Lagerhaus den trendiga förvaringskorgen i miljövänlig rotting.

I städskåpet

Ta en titt i städskåpet och byt ut de produkter som innehåller starka kemikalier till miljömärkta städprodukter eller varför inte prova de gamla husmorsknepen? De är både billiga, effektiva och snälla mot miljön. Med ättika och bikarbonat håller du hemmet i topptrim. Du behöver aldrig mer köpa sköljmedel, för bikarbonatet ersätter sköljmedlet och gör kläderna mjuka och väldoftande. Med  bikarbonatet kan du även göra rent tvättmaskinen, missfärgade kakelfogar, smutsiga köksbänkar och vidbrända ugnar. Ättikan är antibakteriell och har också otaliga användningsområden. Blanda ättika och vatten i en sprayflaska så vips har du en miljövänlig allrengöring. Perfekt att också använda som fönsterputs. Så nästa gång du ska köpa rengöringsmedel, titta in hos Clas Ohlson och inhandla dessa två miljövänliga produkter. När du ändå är där så missa inte deras snygga och praktiska skur- och kakelborstar som är producerade i miljövänligt trä.

Om du får den där förargliga bär-, blod-  eller bläckfläcken på dina kläder stavas räddningen galltvål. Fläckarna försvinner i ett nafs samtidigt som du har använt en miljövänlig fläckborttagning. Du finner den hos Hemtex. Vill du få ännu fler tips på hur du kan städa mer miljövänligt, inhandla Ellinor Siréns fantastiska bok “Städa hållbart med Ekotipset: husmorsknep och ekohacks” från Akademibokhandeln. I boken har hon samlat alla sina bästa tips. Låt dig inspireras!

Du är viktig. Välj miljövänligt- både för din och miljöns skull!