Håll dig uppdaterad om senaste nytt och låt dig inspireras av säsongens trender inom mode, sport, heminredning och mat.

Måla och pyssla i höst- Så målar du på glas, stearinljus och canvas

Hem & Fritid – Publicerad oktober 2023

Hösten är äntligen här och vad passar bättre än att spendera den med lite kreativitet och konstnärlighet? Målandet är ett fantastiskt sätt att uttrycka sin kreativitet på, samtidigt som det blir en rolig och avkopplande stund. Skapa vackra och personliga dekorationer till dig själv eller varför inte en present till någon du tycker om? Oavsett om du är en konstnärlig själ eller bara letar efter något roligt att göra under ledigheten har vi några spännande idéer som kommer att hålla dig både sysselsatt och inspirerad! Se våra tre spännande tips på målarprojekt för dig som vill göra din höst färgstark och minnesvärd.

Måla på glas

Att måla på glas är en trendig och fantastiskt rolig aktivitet. Du kan skapa dina egna unika ljuslyktor, vaser eller dricksglas eller göra om något du redan har hemma. Här kommer några värdefulla tips och tänkvärda råd att beakta innan du påbörjar målningen!

För att måla på glas behöver du glasfärger eller akrylfärger som är speciellt utformade för att fästa på glas och porslin, detta för att färgen ska hålla och inte riskera att lossna. Du måste också rengöra glasytan innan du påbörjar målningen för att få bort smuts som kan skapa ojämnheter i färgen, vanligt diskmedel och vatten funkar perfekt här, glöm inte att torka av ordentligt.

Efter att du har slutfört din målning så ska du låta färgen torka i minst 24 timmar. Vissa glasfärger kräver även ugnshärdning för att bli hållbara och diskmaskinssäkra. Här kan du läsa instruktionerna på förpackningen eller fråga i butiken där du handlar för att veta hur du ska gå tillväga. På Søsterne Grene och Slöjd-Detaljer kan du hitta massvis med saker för ditt målarprojekt, såsom färg, dekorationer och ljuslyktor.

Måla på stearinljus

Att omvandla stearinljus med de rätta färgerna och pennorna som är avsedda för ljus kan vara en förtrollande ny hobby. Det ger dig friheten att skapa dina egna unika ljus där varje projekt blir ett originellt konstverk. Kanske blir ljusen något fint att titta på eller en värmande dekoration att tända under mörka höstkvällar, oavsett har vi några värdefulla råd innan du ger dig hän. OBS! Akrylfärgen från Søstrene Grene rekommenderas inte att användas på ljus som ska tändas då den avge farliga kemikalier när den kommer i kontakt med brinnande låga. Fråga alltid personal eller testa stearinpennorna!

För att ge dina stearinljus den önskade känslan och säkerställa att materialet fäster på ljuset på bästa sätt behöver du använda färger, pennor och ljusdekor som är speciellt utformade för just detta ändamål. Det är av yttersta vikt att välja färger och material som tål värmen och ljuslågan, om du blir osäker ska du alltid fråga i butiken och läs noga på förpackningen på materialet innan du sätter igång. För att utforska din kreativitet till fullo kan du ta en titt på sortimentet av stearinfärg, ljusdekoration och hobbymaterial som Søstrene Grene och Slöjd-Detaljer har att erbjuda. Där hittar du allt som behövs för ditt målningsprojekt så att kreativiteten kan flöda fritt!

Canvas

Canvas erbjuder otaliga möjligheter att uttrycka sig själv och finns i många olika storlekar och tjocklekar, därför kan du välja precis vilken sort som passar ditt projekt bäst. Små canvastavlor är utmärkta för snabba skisser och mindre detaljer medan stora tavlor ger mer utrymme för större projekt och detaljerade konstverk. Investera i penslar med olika storlekar och former för att få olika texturer och effekter. Mjuka penslar är bra för att blanda färger och skapa mjuka övergångar, medan stelare penslar är perfekta för att skapa strukturer och detaljer. Ett set med olika sorter är alltid bra att ha. Använd akrylfärger som ger mer intensiva färger och torkar snabbt eller måla med akvarell för en mer abstrakt känsla. Innan du applicerar färg på din canvas är det bra att testa olika färgkombinationer på en färgpalett eller en bit papper, detta hjälper dig att förutse hur färgerna kommer att se ut. Det är också en god idé att skissa med en tunn penna innan du målar på duken om du känner dig osäker. Om du vill ha mer djup och dimension på din canvas kan du testa att måla i lager genom att applicera tunna skikt av färg och låta varje lager torka innan du lägger till nästa. Sist men inte minst, våga experimentera! Att måla handlar om att utforska och testa sig fram. Tveka inte att prova nya tekniker, material och stilar för att utveckla din egen unika konstnärliga stil.

Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren konstnär finns det alltid utrymme att förbättra din kreativitet och skapa fantastiska verk. Kom ihåg att njuta av skapandeprocessen och att låta din fantasi flöda fritt, övning ger färdighet så testa dig fram och ha kul med din nya hobby i höst! Du hittar såklart allt material du behöver på Triangeln.