Håll dig uppdaterad om senaste nytt och låt dig inspireras av säsongens trender inom mode, sport, heminredning och mat.

Kräftskiva: Så skapar du den perfekta sommarfesten!

Hem & Fritid, Mat & Dryck – Publicerad augusti 2023

Kräftskivesäsongen är här! Vi välkomnar sensommarens mest festliga och smakrika tradition – kräftskivan! Äntligen är det dags att samla nära och kära och njuta av en kväll med kräftor, glada skratt och en riktigt härlig sommarfest. Vi delar med oss av våra bästa tips på hur du lyckas med din kräftskiva – hur du får till en vacker dukning, roliga lekar och självklart också ett recept som kommer bli en succé på matbordet.

Dukning

Imponera på gästerna med en vacker bordsdukning till kräftskivan, här kommer våra 5 bästa tips på hur du sätter stämningen för kvällen.

1. Stilfullt

Skapa en elegant dukning genom att låta bli för många engångsartiklar. Använd istället porslin, dukar och tyger för att skapa en mer exklusiv känsla runt matbordet. En neutral färgskala ger också dukningen en mer sofistikerad känsla. Använd neutrala färger som grått, beige och brunt för dukar och servetter, det ger en stilren bas som kan kompletteras med färgglada detaljer och dekorationer.

2. Hållbarhet

Att använda porslin, bestick och tillbehör som du redan har hemma ger inte bara en mer exklusiv känsla, det är också ett mer hållbart alternativ än att köpa engångsartiklar som måste slängas efter middagen. Oftast kan man göra mycket med det man redan har med hjälp av små förändringar så se efter vad du har hemma och tillför sedan detaljer som gör dukningen mer festlig.

3. Blommor

Sommaren är inte riktigt slut än, låt blommor och natur få ta plats på bordet med fina buketter eller växtliga dekorationer. Skapa ett vackert blomsterarrangemang och placera den i mitten av bordet som blir blickfånget. Välj blommor som passar tillfället och skapa en harmonisk bukett med olika färger och texturer. För att sprida blommandet till resterande delar av bordet är det vackert att dekorera mat, fat och servetter med små blommor och kvistar.

4. Undvik kladd

Att äta kräftor är gott men det kan också bli väldigt kladdigt under själva ätandet. Se till att duka med skydd på bordet för att undvika att det blir blött och kladdigt för middagsgästerna. Ha gärna gott om servetter tillgängliga för att kunna torka av händerna och rengöra eventuellt spill från kräftorna. För att minska kladd och stänk hjälper det att använda kräftredskap. Kräftknäckare, kräftgafflar och skålar för att lägga skal och kött i underlättar mycket när man äter.

5. Klassiska dekorationer

På en kräftskiva ska temat vara tydligt och man ska inte hålla tillbaka på kräftdekorationerna. Köp klassiska kräftskive-dekorationer som inte behöver slängas i slutet på kvällen utan går att använda år efter år. Samla ihop girlanger, konfetti och hattar i slutet av kvällen och spara till nästa år. Hos Lagerhaus hittar du massa fint, återanvändbart pynt.

Underhållning

Även om kräftorna och maten är höjdpunkten på kräftskivan ska man inte glömma underhållningen. Förhöj stämningen på kräftskivan ytterligare med roliga lekar för en minnesvärd kväll fylld med skratt. Inget slår en klassisk kubbturnering med nära och kära, eller vad sägs som roliga kortlekar att leka efter maten? Våra favoritspel och lekar för hela familjen, hittar du hos LekiaLagerhausClas Ohlson och Akademibokhandeln.

Recept

Vad passar bättre till de goda kräftorna än ett gott bröd? Vi vill tipsa om Icas recept på Minifocaccia med örtolja och ost!

24 st bröd

Ingredienser:

 • 25 g färsk jäst
 • 5 dl fingervarmt vatten (37°C)
 • 11 – 12 dl vetemjöl (11 dl motsvarar ca 660 g)
 • 1 dl olivolja
 • 3 tsk salt
 • 2 dl lagrad riven ost
 • 1 tsk flingsalt

Örtolja

 • 1 dl olivolja
 • 2 dl blandade färska örter (t.ex. basilika och persilja)
 • 2 krm salt

Gör såhär:

 1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet, rör tills jästen löses upp. Tillsätt mjöl, olja och salt och arbeta degen i 10 minuter i maskin eller för hand. Degen ska vara lös men släppa från kanterna. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 1 timme eller till dubbel storlek.
 2. Ta upp degen på en mjölad bänk och dela i 24 bitar (för 24 bröd). Tryck ut bitarna till runda plattor på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i ca 30 minuter.
 3. Örtolja: Mixa alla ingredienser till örtoljan med stavmixer.
 4. Sätt ugnen på 225°C.
 5. Nagga degen med fingrarna. Toppa med ost och flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
 6. Ringla örtoljan på de nygräddade varma bröden och servera.
Bild från ICA.se

Med dessa tips för dukning, lekar och recept är du redo att anordna en minnesvärd kräftskiva för dina gäster. Nu är det dags att njuta av kräftorna, skratten och gemenskapen och ha en underbar kväll!