Håll dig uppdaterad om senaste nytt och låt dig inspireras av säsongens trender inom mode, sport, heminredning och mat.

Fira valborg 2023, vi har tips för hela familjen!

Hem & Fritid – Publicerad april 2023

På söndag är det valborgsmässoafton och vi firar med vänner, familj och god mat. Men varför firar vi egentligen valborg? Valborg kom till Sverige från Tyskland under medeltiden för att fira det tyska helgonet Sankta Walpurgis. Sedan länge har högtiden varit förknippad med ungdomlighet och eldar, och idag har valborg blivit en stor symbol för våren. Många samlas och gläds i parker, men om dina dagar i stadsparken i Lund är förbi är valborgshelgen ett ypperligt tillfälle att spendera kvalitetstid med familjen och njuta av vårens tecken i naturen. Här bjuds du på en kickstart för äventyrslysten och tips som gör dig skogsredo på nolltid. Alltid redo, som scouterna säger!

Få fart på inspirationen

På Akademibokhandeln finner du inspiration och guider till naturen med alla tänkbara nischer. Är du intresserad av att plocka ätbara växter, hitta nya utflyktsmål eller är din största utmaning att engagera barnen? Då finns det spel och böcker för dina behov som fyller på med inspiration och upptäckarlust i mängder. I barnspelet “Upptäck naturen” får man vandra längs med skog, vatten och mark och hamna på spännande utmaningar längs med vägen. Det är med andra ord ett perfekt sätt att skapa intresse för naturen hos de allra yngsta, så att de med glädje drar på gummistövlarna och följer med till skogen på nästa utflykt. Spelet är baserat på bokserien “Upptäck naturen” av Emma Jansson, som har många böcker som är roliga att ha med under vandringen för att hitta spännande djur och växter. För den som vill lära sig mer om skogen och få svar på alla frågor som dyker upp längs vägen är “Nyfiken på skogen” en klockren bok fylld med spännande kuriosa. Den passar för alla åldrar, oerfarna såväl som skogsvana!

Utflyktskläder för hela familjen

Om ni planerar en utflykt på valborgshelgen är det dags att checka garderoben på ytterplagg och funktionskläder. Ingen blir på gott humör i skogen om man blivit blöt eller fryser, så den gamla hederliga regeln “kläder efter väder” är faktiskt inte så dum. Polarn O. Pyret har både snygga och praktiska barnkläder, som går att bygga upp lager på lager beroende på hur varmt det är eller om vädret slår om ute på turen. En fleece som mellanlager är smart, samtidigt som de är så fina att de passar lika bra till vardags och på förskolan. För de äldre finns det en uppsjö av friluftsplagg på XXL. Snygga, slitstarka och håller för otaliga utflykter. Att investera i riktigt bra kläder gör det både skönt och roligt att vara utomhus!

Laga mat utomhus

Få saker går upp mot att äta utomhus och valborg är den perfekta tiden för premiär av utemiddag. Allt smakar lite bättre, det blir lite roligare och alla kan hjälpa till! Det behöver inte vara så krångligt heller. Kanske ska ni grilla på uteplatsen efter att ha kikat på majbrasan? Rigga för en riktigt god måltid med Clas Ohlson som har grillar i alla storlekar, kol och grillredskap. När ni är på lite längre utfärder kan ni packa matsäcken i en smidig kylväska eller ta steget längre och prova på att laga mat på stormkök. Det är en rolig utmaning som ger nya färdigheter och en minnesvärd upplevelse!

Vi hoppas att ni får härliga upplevelser ute i naturen och får njuta av att fira in våren med era nära och kära. Ta vara på den lediga tiden och engagera hela familjen på utflykten så blir det garanterat en mysig långhelg. Ha en trevlig valborg!