fbpx

Låt dig inspireras av säsongens trender inom mode, sport, heminredning
och mat här på vår inspirationsblogg.

Kräftskiva

Allt du behöver för en lyckad kräftskiva

Vad behövs egentligen för en lyckad kräftskiva? Hur får jag till en snygg dukning och måste jag verkligen köpa kräfthattar? Vi guidar dig till en lyckad kräftskiva. 

Äntligen är det traditionella kräftfisket igång och därmed är kräftpremiären avklarad. Numera finns det inget förbud men många håller ändå på traditionen att inte fiska kräftor innan den första onsdagen i augusti. Vi delar med oss av ett fin-fint recept på en god lag som fungerar både till dig som kokar dina egna kräftor och till dig som bara vill piffa upp dina färdigköpta kräftor. Det är värt att lägga dina köpekräftor i ny lag, smaken lyfter till en ny nivå och det kräver inte särskilt mycket arbete. 

När det kommer till kräftans tillbehör finns det ett säkert kort som fungerar bäst och det är den klassiska västerbottenspajen. Är ni många kan du antingen göra pajen i långpanna eller i små portionsformar. Ica har ett gott recept på västerbottenspaj som är både välsmakande och lätt att göra. En god sallad, en klick aioli och en bit smakrikt surdegsbröd gör menyn komplett, det är ju trots allt kräftorna som ska vara höjdpunkten på bordet.

Tips på dukning

Dukningen är viktig en dag som denna. Du kan så klart pynta på med kräfthattar, konfetti, haklappar, dukar, kräftlyktor och andra tillbehör. Eller så gör du en mer sparsmakad dukning där du kan återanvända dina tillbehör vid fler tillfällen under året. På Önska finns vackra vin- och snapsglas, pajformar, kloknäckare och bestickset. Hos Lagerhaus hittar du klassiska tallrikar och snygga bordstabletter medan Hemtex har underbara linneservetter. Våga låta din egen stil lysa igenom.

Som dekoration i mitten av bordet blir det fint att lägga en ljusslinga, Clas Ohlson har flera olika varianter som passar bra. Välj med fördel en lite rejälare slinga som tar för sig och fungerar bra som ensamt blickfång. Vill du ha ett lite fylligare arrangemang blir det fint om du fyller ut med blommor och kvistar från naturen. Köp ett par extra ljusslingor att hänga upp i taket på tältet, runt uteplatsen eller i träden kring bordet där ni dukat upp.

Vill du ändå skoja till din dukning med lite relaterade tillbehör har Önska en fin handduk med kräftmotiv. Den kan du använda istället för en linnelöpare över bordet. Lägg bara handduken som en bordstablett och låt ena sidan hänga ner lite mot stolen. Klipp ut några små kräftor i rött papper som du fäster i servetten eller gör en fin bordsplacering med en liten kräfta på. 

Saknar du den klassiska kräfthatten är det en kul idé att låta gästerna göra sina egna hattar att ta med. Gör det till en kul tävling där den mest kreativa huvudbonaden vinner. Här är det bara fantasin som sätter gränserna! Passa samtidigt på att skriva ut några sånghäften, för vad är en kräftskiva utan den klassiska snapsvisan? Det finns många sidor där du kan ladda ner färdiga sånghäften med favoritvisor som passar till just din kräftfest.

Sist, men inte minst viktig, är din egen outfit. En ljuvlig klänning med kofta eller chinos och  skjorta tillsammans med en jacka blir lagom uppklätt. Tänk på att lager på lager fungerar fint för småkyliga sensommarkvällar. Ett par slip in-skor som är lätta att ta av och på är perfekt när du ska in och ut mellan kök och festplats. 

När kräftorna är slut och sången har tystnat kan ett roligt sällskapsspel underlätta matsmältningen. Lagerhaus har många roliga spel, men extra lämpligt är väl ändå 30 sekunders-charader. Ett fartfyllt spel som definitivt hjälper till att förbränna varenda liten kräftstjärt. 

Oavsett hur, var eller när du väljer att fira din kräftskiva önskar vi dig en härlig kväll med god mat och många skratt!

För att lägga dina färdigkokta kräftor i ny lag gör du såhär:

Ta fram kräftorna och låt dem tina långsamt i kylskåp, det tar 1-2 dagar för dem att tina helt. Koka ihop ingredienserna till lagen och låt den svalna helt. 

Häll lagen över de tinade kräftorna och låt dem stå i minst 2 timmar. 

Plocka upp kräftorna ur lagen och låt dem rinna av en stund innan du serverar dem.

Smaklig spis!

Hem & Fritid – Publicerat Augusti 2021