Låt dig inspireras av säsongens trender inom mode, sport, heminredning
och mat här på vår inspirationsblogg.

Kanelbullens dag 4/10

Kanelbullen_800x800

Allt du behöver för att fira kanelbullens dag

Finns det något som dofter lika härligt som nybakade kanelbullar? Bakar du egna kanelbullar, köper du färdiga i bageriet eller är du en rebell som gör kanelbullekladdkaka i stället? Oavsett hur du gör så har vi allt du behöver för att fira kanelbullens dag. 

Fakta om kanelbullens dag

Kanelbullens dag instiftades av Hembakningsrådet 1999. Det säljs otroliga 7 miljoner kanelbullar den 4 oktober varje år! Då är inte de hembakade kanelsnäckorna inräknade, inte heller kanelbullekladdkakor, kanelkakor och andra kanelsmakande läckerheter som bakas runt om i våra hem. 

Recept

Har du ett riktigt gammalt beprövat recept som gått i arv genom flera generationer eller tycker du om att experimentera dig fram, kanske har du helt enkelt inget bra recept på kanelbullar? Vi ger dig vårt (Icas) bästa recept, men tänk på att väga mjölet så att inte degen blir för mättad. Det ger torra och tråkiga bullar och det vill vi absolut inte ha. 1 dl vetemjöl väger 60 gram, men har du ingen våg kan du börja med 2/3 av mjölmängden och sedan försiktigt hälla i lite i taget. När degen har bra stuns och är relativt klibbfri är det lagom mycket mjöl.

Bästa kanelbullarna

Om du tänker bjuda hela kontoret på hembakade kanelbullar rekommenderar vi att göra dem i långpanna för att underlätta. Är du morgonpigg och vill bjuda dina arbetskamrater på rykande färska kanelsnäckor kan du med fördel kalljäsa degen. Vid kalljäsning utvecklas smakerna i mjölet och du kan använda en mindre mängd jäst. Hos Lagerhaus hittar du det du behöver för att organisera upp baket bland annat glasburkar till ingredienser, snygga bakformar, förkläde, ugnsvantar och kökshanddukar. När du ska servera kan en fin bricka eller en söt korg bli pricken över i. 

Lagerhaus_kanelbullen_800

Kanelbullerebellen

Tillhör du dem som varken tänker äta eller baka kanelbullar kan kanelbullekladdkaka vara ett alternativ. Oavsett vad du bakar har Søstrerne Grene många fina baktillbehör, allt från mått till penslar och slickepott men även kaffe, fina koppar samt brickor till servering. Det är med andra ord upplagt för ett riktigt gammaldags kafferep.

Kanelbullen_Grene_800

Hur snurrar du dina kanelbullar?

Tillhör du dem som gör en klassisk rulle att skära upp och lägga i formar, knyter du avancerade knutar eller gör du en slät bulle med kladdigt god fyllning inuti? Hur du än går till väga kan du hitta bullformar, degskål och kavel till ditt bullbak på Önska. Naturligtvis har de även snygga förkläden så att du skyddar dina kläder. Vill du vara extra festlig finns det även smakfulla strumpor med kanelbullar på så att du kan gå all in.

kanelbullen_Önska_800

Köpa färdiga kanelbullar

Måndagen den 4 oktober kan du hålla utkik på vårt instagramkonto, där kommer vi att visa vilka butiker som säljer kanelbullar. Beställ gärna i förväg om du vill vara säker på att lägga vantarna på några av de eftersökta delikatesserna.

Vi önskar dig en extra god dag!

 

Mat & Dryck – Publicerat Oktober 2021