fbpx

Låt dig inspireras av säsongens trender inom mode, sport, heminredning
och mat här på vår inspirationsblogg.

Jeans - hållbart favoritplagg

omslag

Jeans - hållbart favoritplagg och alltid aktuellt

Hur ska jeansen se ut och vilken passform ska jag ha? Är de inte en av modevärldens största miljöbovar? Oroa dig inte, vi guidar dig till de mest hållbara jeansen. 

bild_2

Jeans blir en nostalgitripp

Jeans – bara ordet väcker många gamla minnen till liv! Kanske tillhör du de som hade galet tajta gul & blå-jeans på 1970-talet? Var stentvättade jeans med kilar din ständiga följeslagare på 1980-talet? Brukade du sprätta sömmarna längst ner för att de skulle ligga snyggt på skorna på 1990-talet? Eller var midjan ultra low cut och passformen extra slim på 2000-talet? I dag är alla jeans, oavsett tvätt eller modell, moderna. Alla stilar har sin egen favorit och det kan aldrig bli fel.

bild_3

Jeans – ett hållbart plagg 

Jeansen har fått mycket kritik för att de är en av modeindustrins största miljöbovar. Industrin har förbättrat villkoren för att passa de ökade kraven från konsumenterna. Carlings har till exempel jeans som är svanen-märkta. Det finns jeans som är producerade med mindre andel bomull där en del av fibrerna kommer från återvunna textilier, men även jeans som är färgade med eko-vänliga produkter på ett hållbart sätt som även sparar vatten. Industrin är under ständig förändring till det bättre.

bild_4

Snygga jeans som sitter bra direkt

Du kan göra slitgörat själv med nya jeans. Men de kräver många månader, ibland år, innan de är så där härligt ingångna och sköna favoriter. Eller så köper du dina jeans second hand hos till exempel Beyond Retro. Då är det någon annan som gjort jobbet och du är både klimatsmart och slipper ha jeans som växer så där obehagligt under dagen. Oavsett hur du köper dem kommer de att bli en favorit i garderoben. 

bild_5

DIY – laga hålen i dina jeans

Ibland är olyckan framme och du får hål på favoriterna. Det lättaste är så klart att bara låta hålet vara. Men vill du laga har du två alternativ: laga dem på ett sätt som gör att det inte syns eller laga så att hålet och lagningen i sig blir en dekoration. På Slöjd-Detaljer kan du hitta många roliga sytillbehör som gör lagningen till en rolig hobby. Allt från hederlig nål och tråd till lagningslappar, men även broderikit och vattenlöslig stramalj så att du kan göra dem ännu mer personliga. Varför inte brodera in en kul text eller ett passande motiv? Kanske ska du våga testa shashiko som är en typ av visible mending? Till barnen kan du laga genom att göra små monster som tittar ut eller sy fina blommor där mitten är hålet. Idéerna är bara en enkel googling bort! 

bild_6

Laga jeans hos skräddare

Ett annat alternativ är så klart att lämna in dina jeans till en skräddare för lagning. Om du hittar ett par snygga second hand-jeans i fel storlek hos Stadsmissionen eller Beyond Retro så kan Cobblers hjälpa dig att få till den rätta passformen. De lagar, lägger upp och syr in efter dina önskemål. Så häng inte tillbaka ett par jeans som du gillar bara för att de är i fel storlek, det går att lösa så att de passar dig ändå. Är de för stora kan du ju bara snörpa ihop midjan med ett skärp och anamma oversized-modet. 

bild_7

Jeans är aldrig omodernt

Jeans är plagget som du kan hitta i de flesta garderober. Borta är tiden då det bara var arbetare och cowboys som använde de älskade byxorna av denim. Oavsett om du är klassisk eller modeslav, förälder eller barn, ung eller på ålderns höst kan du klä dig i jeans. På MQ Marqet säljer man bland annat Lee-jeans och personalen hjälper dig gärna att hitta dina personliga favoriter som håller år efter år. Använd dina älskade jeans oavsett om de är rätt modell eller inte, med rätt accessoarer och rätt attityd kan de aldrig bli fel, bär dem med stolthet!

 

bild_8

3 bästa tvättråden

Att tvätta dina jeans rätt är faktiskt lätt. Julia på Levi’s store ger oss följande expertråd för att få älsklingsbyxorna att hålla längre:

  1. Tvätta inte för ofta – du kan hänga ut och lufta dem i stället. Släng dem inte i tvätten förrän de verkligen behöver tvättas. 
  2. Tvätta kallt – max 30 grader. Värme är bomullens största fiende.
  3. Hängtorka – kasta aldrig in dina jeans i torktumlaren. De trivs inte där.
bild_9

När jeansen är bortom all räddning

Om dina jeans har kommit till slutet av sitt liv som byxor kan du lämna in dem till Stadsmissionen. De har ett eget märke som heter Remake där dina gamla jeans sys om får nytt liv. Allt från nya jeans till jackor, kepsar och nyckelband finns i butiken. Ge dina gamla jeans en chans att bli återbrukade till nya älskade plagg som kan bli någon annans favorit.

Har du ett par favoritjeans som du gjort något kul med? Tagga ditt inlägg med #triangenälskarjeans så repostar vi de mest fantasifulla kreationerna på vår Instagram @triangelnmalmo. 

 

Mode & Skönhet – Publicerat September 2021